Närpes Pensionärsförening

Tillbakablick år 2018

26.12.2018 kl. 18:59
Så här inför årets sista dagar går tankarna tillbaka på händelser och aktiviteter i föreningen under året. Allmänt kan sägas att även det här året har verksamheten varit livlig.

Jag tänkte ta fram några av de aktiviteter föreningen haft, kanske främst under senare halvan av året.

Men först vill jag framföra mitt varma T ACK till er alla för det stora stödet vid valet av Årets pensionär! En fin utmärkelse och erkänsla som värmer länge. Ett speciellt Tack också till initiativtagarna i föreningen!

Resor är populära bland våra pensionärer, i synnerhet kortare resor och teaterbesök. Det var också i år kö till Hemliga resan. Den här gången gick resan, med 65 glada pensionärer, till Koskenkorva, Seinäjoki och Alajärvi. En intressant resa med många sevärdheter, bland annat Alvar Aaltocentret med många fina byggnader som han designat.

För att lära känna vår närmiljö och hembygd har pensionärsföreningen, i några år , ordnat guidad rundtur till olika delar i Närpesområdet. I år gick resan till Kalax-Tjärlax, Benvik och Kaskö med kaffepaus på Blåstunden.

I början på november var det dags för en resa till Svenska teatern i Helsingfors för att se musikalen Chess.

Besök från regionen. Till vår glädje har Regionens ordförande Anita Ismark och ombudsman Patrick Ragnäs, vardera besökt föreningen och träffat styrelsen två gånger i år.

Pensionärscaféerna med olika teman har fortsatt. Pensionärscaféet på Rörgrund den 27 augusti i  lämpligt sommarväder var en fullträff. Föreningen hade bjudit in grannföreningarna från Övermark, Kaskö, Kristinestad och Lappfjärd. Carl-Gustav Mangs från Kaskö pensionärsklubb höll festtalet. I programmet medverkade pensionärer från alla närvarande föreningar med sång och musikunderhållning. Pjelax Marthaförening stod för mat och kaffe till de 240 deltagarna. 

Styrelsen hade en tid diskuterat hur man kunde nå ut till eller få med pensionerade invandrare i pensionärsföreningens verksamhet. Den 18 september bjöd styrelsen in till ett pensionärscafé i Seniorhuset med kaffe, social samvaro och musikunderhållning. Så¨riktigt många inflyttade pensionärer mötte inte upp till den här första träffen, men de som deltog uttryckte sin uppskattning och hoppades på fortsättning.

Nytt var också den inspirationsdag för arbetsgrupper, kommittéer och ansvarspersoner inom olika verksamhetsområden i föreningen. En intressant och givande dag med föreläsning av hälsoinspiratör Susanna Maris och sång-och musikunderhållning med egna låtar av David Strömbäck.

Firandet av de Äldres vecka på Bostället blev något annorlunda i år. Programmet var en föreställning av Wasa Teaters pedagog Sara Bergkulla. Alla deltagare var aktivt med i föreställningen, som också var litet minnesträning. 

Julfester. Verksamhetsåret avslutades traditionsenli8gt med våra två julfester. Det var fullsatta hus både på Frank Mangs center, med inbjudna pensionärer från församlingarna, den 29 november och på medlemsjulfesten på Red & Green den 15 december.

Nästa år 2019 kommer säkert att bli ett händelsrikt verksamhetsår då föreningen fyller 60 år. Jubiléet firas bl.a. med utgivning av en ny uppdaterat historik och en jubileumsfest.

IT och datakunskap har blivbit alltmer viktigt för oss pensionärer och föreningens datastöd kommeer att utvecklas med bland annat it-caféverksamhet.

Allt har sin tid och för mig känns det riktigt bra att efter två lärorika och intressanta år som föreningens ordförande, nu stiga åt sidan. Jag är övertygad om att föreningen kommer att vara i trygga händer under Märta Backlunds ledning! Lycka till Märta!

Jag önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

 

Gun Forsman