Närpes Pensionärsförening

 

 

Sommarresa till Umeå-Formstråket och Ulvön 19-21.8.2022

Formstråket är ett evenemang där vi möter sju aktörer som verkar inom kafé, hantverk och design längs den 35 km långa sträckan Hörnsjö-Öre.

Höga Kusten med sin storslagna natur, naturum med intressant historia.

Vi upplever Höga Kustens vackra skärgård med en båttur ut till Ullånger

lunch vid den natursköna restaurangen, de små charmiga fiskelägren i Nordingrå. Hotellet vid Högakustenbron med utsikt över Ångermanälven.

Fredag 19.8: Hemorten-Umeå

Uppsamling av resenärer och körning till Vasklot där m/s Aurora Botnia avgår kl. 08:00 .

Vi äter sjöfrukost ombord och njuter av färden över kvarken med den nya färjan.

Ankomst till Holmsund kl. 10:30 (svensk tid)

Bussfärden startar och vi kommer till en plats vid namn Långed. Där hittar vi Cecilia Forsberg och John Bøge som driver Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri. De formger och tillverkar klassiskt, nordiskt hantverk i keramik och trä, allt från möbler till leksaker och bruksföremål. I Humlebäck Keramik & Möbelsnickeri har de var sin verkstad och en gemensam butik.

Vi åker vidare till Den gamla butiken i Örsbäck. Det är en butik inrymd i ett hus från 1951, fylld av inredningsdetaljer med design från nu och form från förr – både nytt och återbrukat. Sortimentet är handplockat och här hittar vi även diverse mathantverk, alla frånleverantörer norr om Dalälven.

Lunch denna dag vid Åbrånets Limousin.

Av naturliga skäl är det finfibriga limousinköttet i fokus på menyn. Bonden Kent tar högstaansvaret för kvalitén. inspirationen och de fantastiska tillbehören hämtar vi från skogen och naturen, som är ett av våra största intressen. Allt detta blandas med Romasbarndomsminnen från hemlandet Polen och kryddas med en nypa av kocken Katarinas finska matkunskaper.

Vi fortsätter vidare och kommer till Gräsmyr, hos den kreativa konstnären Maria Lundströms galleri. Hon arbetar med tusch och torrpasteller och trycker sedan uppsk. Gicclétryck. Här får vi tid att beundra de vackra verken, samt köpa konst och konsthantverk.

Fylld av intressanta besök och upplevelser kör vi till vårt hotell Elite Mimer där vi checkar in i 2-pers. rum och sover en skön natt.

Kvällen fri i Umeå centrum.

 Lördag 20.8

Hotellfrukost och utcheckning.  Bussresan startar mot Nordmaling och Örnsköldsvik och vidare till att vi stannar till vid Skuleberget och Naturum där vi får information om området.

Här blir det också en kaffepaus vid Friluftsbyn Vardagsrummet nedanför berget.

Vi kör sedan till Docksta och därifrån blir det båttur ut till Ulvön. Här ute på ön får vi lunch på Restaurangen Brögga, som ligger vackert beläget i en sjöbod centralt i Ulv hamn. På Bröggas uteservering sitter du precis vid havet med en fantastisk utsikt. Vi får också enguidning av området och har även egen tid att vandra rumt och njuta av den vackra miljön på den lilla charmiga ön.

Vi tar färjan tillbaka till Docksta och ni kör genom Nordingrå, den lilla byn mitt i hjärtat av Höga Kusten. Bönhamn och Barsta är två gamla fiskelägen som finns längs med "turistvägen” .Häggvik är ytterligare ett pittoreskt fiskeläge i närheten av Vågsfjärden. Här kan man köpa en glass och njuta på bryggan.

Vi kör nu till Höga Kusten bron där vi checkar in för logi i kväll i 2-pers. rum.

Gemensam middag vid hotellets restaurang

Söndag 21.8: Umeå-Hemtrakterna

Hotellfrukost och utcheckning. Vi lämnar Höga Kusten området och kör mot Umeå  och Holmsund där Wasaline avgår kl. 13:00.

Vi äter Skärgårdsbordet ombord och kommer i land i Vasa kl. 16:00

Bussen kör till hemtrakterna och hemma till kvällen.

 

Resedatum : 19-21.8.2022, fredag-söndag, 3 dagar

Resans pris: 525€ / pers.                                                                   Grupp: 30-50 pers.

I resan ingår:

-busstransport i 50-pers. turistbuss och yrkeschaufför

-båtbiljetter Vasa-Umeå-Vasa

-logi vid hotell Mimer och hotell Höga Kusten i 2-pers. rum

-2 x hotellfrukost

-sjöfrukost på utresan

-lunch vid Åbrånets Limousin och övriga besök längsmed Formstråket

-skärgårdsbord på returen

-middag vid hotellet på Höga kusten

-båttur till Ulvön, lunch och guide på ön

-guide och kaffe vid Skuleberget

 

I resan ingår inte:

-reseförsäkring

-enkelrumstillägg +60€

Närmare information och anmälningar ger Siv tel 0405696138 eller Britta tel. 0500161070