Närpes Pensionärsförening

Pensionärscafé i Pörtom

19.02.2020 kl. 15:07
Närpes pensionärsförening ordnade pensionärscafé i Pörtom den 12 februari. Caféet riktades sig inte bara till pörtombor utan till alla pensionärer i föreningen.

Föreningen försöker "hålla liv i åren" och pensionärscaféerna är ett sätt att aktivera de äldre. IT-caféer hålls en gång i månaden och är välbesökta och ger nyttig information. 

Vid dagens café bjöds på både nytta och nöje. Carl-Erik Herrmans och Håkan Juthman stod för den musikaliska underhållningen med musik och sång av Herrmans. 

Sonja Nyholm från Ingsva var på plats och berättade om deras resor under våren och visade fina bilder. Blomsterresan till Holland blir 21 - 28 april och vinprovarresa till Alsace i Frankrike 2 - 10 maj. Resan till Lofoten 1 - 7 juni marknadsförs  tillsammans med pensionärsföreningen och har redan lockat flera deltagare. Resan går med buss genom norra Finland upp till Lofoten,  där är en etapp med Hurtirutten inplanerad. Hemresan sker via Lycksele i Sverige och hem med Wasalines.

Ingsva bjöd på kaffe med dopp. Efter kaffet underhöll spelmännen med mera musik.

Jenny Forsén som är näringsrådgivare inom K5 pratade om de äldres näringsintag. Det är viktigt att äta regelbundet med huvudmåltider och mellanmål och inget småätande där emellan. Kroppen och hjärnan behöver protein och fett till alla måltider. Berika gärna morgongröten med litet olja och en smörklick. Kolhydrater och fibrer borde vara över 6 g/ 100 g. Potatis och grönsaker är bra mat. 

Äldre över 75 år borde som tillskott äta D-vitamin 20 mikrogram/dag. Äldre personer behöver inte banta! Dieter är ofta extrema och inte långsiktiga. Undernärda borde äta litet åt gången med två timmars mellanrum.

Jenny Forsén gör hembesök och ger individuella råd åt den som önskar. Det kostar inget för klienten. Detta är en service som kunde utnyttjas oftare, redan innan man upplever sig ha större problem.

Föreningens ordförande passade på och informerade om kommande verksamhet innan spelmännen avslutade dagen med skön musik.

 

Sven Backlund