Närpes Pensionärsförening

Jakten på julstämningen

07.12.2019 kl. 09:24
Vad är det som gör att vi får julstämning i denna mörka, slaskiga tid? Närpes pensionärsförening gjorde ett försök att hitta julstämning genom att ordna julfest tillsammans med Frank Mangs Center.

Det är sjunde året som denna typ av julfest ordnas. Pensionärer från alla församlingar i staden hade inbjudits till festen.

Uppslutningen var god, totalt 130 personer bänkade sig i salen och det var troligen rekord. Man kan säga att hela fähuset och stallet var fullt.

Gun Forsman var programledare och vår eminente Johan Pått ledde allsång och ackompanjemang coh sjöng "Du kära gamla handelsbod". Det var en sång som alla kunde relatera till. 

Sångarparet Eivor och Nils Johansson från Larsmo hade inbjudits att delta i programmet. De sjöng flera sånger och berättade om sitt liv som inte alltid varit så lätt. Deras kristna tro har burit dem. Till exempel hade Nils varit svårt sjuk i en ovanlig sjukdom för fyra år sedan och blivit opererad. Det var en tung tid och han ställde frågan "varför skall just jag drabbas". Inom kände han att svaret var "Min nåd är nog för dig". Samma budskap fick han genom sin son och sin mormor. Genom nåder verkar hälsa, kraft och livsmod. 

I dag är han frisk och behöver inga mediciner. De kunde frimodigt sjunga "Vi tackar Dig Gud" och "Då finns han där".

Dagens festtal hölls av Närpes församlings kaplan Ann-Mari Audas-Willman. Hon har hunnit jobba nio månader i Närpes församling och trivs överraskande bra.

Hon störs av debatten om skolornas julfester i kyrkorummet. Det är inget problem med invandrare i den frågan, det är kritiska finländare som styr debatten. Invandrarna vet att kristna accepterar att de har sin egen tro och upplever inget hot från kristna, sade hon.

Är vårt julfirande kulter eller religion? Vi minns gamla traditioner och vad som varit viktigt och för det vidare till nästa generation. Adventstiden är en förberedelsetid inför julen. 

Audas-Willman gav oss alla en utmaning. Ge en julhälsning till någon som inte väntar sig det! Det behöver inte vara en stor sak - det är tanken som räknas. Efter julens budskap passade det bra med allsångerna "Jul, jul, strålande jul" och "Det strålar en stjärna". 

Köket vid Frank Mangs Center bjöd på god risgrynsgröt óch smörgås med kaffe och jultårta efteråt. Matpausen gav oss också tillfällel att samtala med bordsgrannarna.

Dagen framsked och till sist gav Frank Mangs Centers "pappa" Kurt-Erik Nordin oss ord på vägen, både konkret och bildlikt.

I dessa mörka tider med dåligt före är det bra om det finns nymålade linjer tilll hjälp. David säger också: Ditt ord ska vara mina fötters lykta och Jesaja: Det folk som vandrar i mörker ska se ett stort ljus och det finns ett ljus som lyser ända hem.

Med förväntan ser vi fram emot julen och vintern. Det hade faktiskt snöat hela tiden under julfesten, så litet ljusare var det också i naturen och längs vägarna när vi for hem. Det blir nog jul i år också! Julen börjar med vår ekumeniska julfest på Frank Mangs Center!

 

Märta Backlund